Со што си играле децата пред 2000 години?

Првите предмети во човечка форма , или форма на животно, за кои се претпоставува дека се користеле како играчки, се пронајдени во  античките наоѓалиштата Sumer и датираат од 2600 година п.н.е. Најраните историски белешки во кои се споменува  поимот ”играчка ”, датираат 500 години п.н.е од територијата на Грција,  за (и денес  добро познатата и популарна) Јо-јо направено од  дрво, метал или обоена terra-cotta. Но се верува дека Јо-јото потекнува од Кина и тоа од многу порано. Леталото (змеј), кое и ден денес е популарен во Кина, постои како играчка 1000 год. п.н.е. Во Индија, глинени животни на тркала и други животни-играчки, датираат од 2500 год.п.н.е. Нешто покасно, децата на богатите фамилии си играле со фигури направени од бронза и бакар.

kojnce nekogash i sega


Во повеќето култури од  дамнешно време , првото нешто на кои ги учеле децата било ракувањето со оружје. Така да, првите играчки наликувале на оружје – стап или боздоган, кои подоцна биле заменувани со вистински меч или лак и стрела.

Но сепак, најпозната играчка од античкото време, била нејзиното величество Топка. Популарна како кај децата, така и кај возрасните.  Била водечка како во духовните(светите), така и во секуларните игри.

Игрите постојат од постоењето на човекот. Секоја култура си има свое обележје, своја традиционална игра. Други форми на игра потекнуваат од магичните артифакти и вуду традиции, кои ги негувале примитивите религии. И во денешен ден, за време на Мексиканскиот фестивал “Денот на мртвите”, од шеќер се направени прекрасни черепи, гробници, ангели и други форми на религиозни симболи, но во рацете на децата тие се претвараат во играчки, да на крај бидат изедени.

najstarite igracki


Фрли му топка на возрасен  – и тој ДЕТЕ!