Со што си играле децата пред 2000 години?

Првите предмети во човечка форма , или форма на животно, за кои се претпоставува дека се користеле како играчки, се пронајдени во  античките наоѓалиштата Sumer и датираат од 2600 година п.н.е. Најраните историски белешки во кои се споменува  поимот ”играчка ”, датираат 500 години п.н.е од територијата на Грција,  за...

Детската фантазија нема граници!

Како одговараат децата. Погледнете ги најчистите, најубавите и најинспиративни одговори... Што е душа? Душа е, кога мама ти стави слатки на масата, а ти ги оставаш на братчето. (8год.) Душата има форма на срце. (8 год.) Што е тага? Тага е кога еден човек оти кај друг и ногу пие. (7 год.) Зошто коњите имаат подковици? На...

Интересни факти за играчките

"LEGO" е број 1 призводител на гума, во светот. Произведуваат 306 милиони мали гумички годишно. Втора најстара играчка во светот, се верува дека е Јо-јо. Името Јо-јо доаѓа од Филипинскиот израз: дојди-дојди. Јо-јото првично било оружје на Филипинските острови во 16ти век Куклите се сметаат за најстарите играчки во историјата. "McDonald's" е најголемиот дистрибутор...

Рецепт за среќен живот

Секој ден почнувај го со нов и свеж старт. Остави ја емоцијата од вчера, завчера, предходната недела - тоа е веќе поминато! Биди тоа што си. Престани да се обидуваш да бидеш некој друг. Оригинална верзија од себеси е подобро од тоа да бидеш нечија копија. Престани да се жалиш. Не биди...

Нејзиното височество Барби (Barbie)

Првата Барби кукла, за прв пат се појави пред публиката во 1959 година, на саемот за играчки во Њујорк, со цена од само три долари.Облечена во црно-бело костим за капење и со црни штикли, Барби беше кукла што до тогаш никој немал видено. Нејзината популарност била јасна - уште во...

Детски бисери 2

Кравите не смеат да трчаат брзо, за да не го разлијат млекото. Во текот на неделата, Бог живее во рајот. Само во недела, доаѓа во црквата. Моите родители користат само рециклиран тоалетен папир, затоа што бил веќе употребен и не штети на околината. Маж не може да се венча со маж, затоа што...

Детски бисери

Колку метри има километарот?- Не знам, не сме ги учеле тие сообраќајните метри, ги знам само оние за мерење на прозори.  Пеперутката е инсект од семејството хелихоптери. Најкорисно животно е свињата. Од неа можеме да употребиме се, месото од напред и од позади, кожата за чевли, влакна за четки и име за...

Не се залажувајте, бебешките играчки не се само за забава

Играњето не е само можност за забава и разонода, а исто така за едукација и физички развој. Запомнете дека првите три години  од животот на вашето дете се најважни, за развој на нивниот мозок. Овие три години ќе се афектираат во нивниот живот најмногу од било кој друг период.  Децата...

8 златни правила за сигурно сурфање на интернет

1. За да го користам компјутерот, прво треба да побарам дозвола од родителите. 2. Моите лозинки, нема да ги споделам со никого. Тие се строго доверливи. 3. Ќе отврам мејлови, само од личности кои ми се познати. 4. Секогаш ќе ги споделувам проблемите со моите родители. 5. Комјутерот ќе го користам НЕ повеќе од еден час. 6. Името и адресата се...

Емоционална Интелегенција

Вежбајте со трпението на детето. Трпението е вештина која се развива бавно и постепено, во текот на подолго временско раздобје (од 1 до 18 години од животот). Никогаш не е ниту прерано, ниту прекасно да почнете да вежбате со трпението на децата. На пример, додека чекате ред во продавница, речете...